• Apotheek Breendonkfarma
 • Apotheek Breendonkfarma

Zelftest covid-19

Wat is een zelftest ?

Een zelftest is zoals het woord uitdrukt een sneltest die jezelf uitvoert. Met deze sneltesten kunnen mensen bij zichzelf thuis een test afnemen om te kijken of zij besmet zijn met het coronavirus. De uitslag volgt na een kwartier. Deze laagdrempelige en gebruiksvriendelijke manier van testen is bedoeld om preventief te testen. Bijvoorbeeld als mensen naar school of werk moeten of op bezoek gaan bij iemand met een risico om ernstig ziek te worden van het virus.

De zelftesten hebben als voordeel dat superverspreiders onmiddellijk worden opgespoord, geven onmiddellijk resultaat en zijn goedkoop. De nadelen van een zelftest is dat ze minder gevoelig zijn : testen 2 x per week (om de 3 dagen) en dat de betrouwbaarheid afhangt van de bewaartemperatuur :

 • Niet bewaren in koelkast of diepvriezer (<5°)
 • de gevoeligheid van de test daalt bij hoge temperatuur (>30°) : niet blootstellen aan zonlicht, best bewaren op een donkere plaats

Op dit ogenblijk zijn enkele de nasale zelftest (via neuswisser) toegelaten in België voor verkoop die een matige tot hoge virale lading detecteert. Enkel de zelftesten die goedgekeurd zijn door het geneesmiddelenagentschap FAGG mogen verkocht worden. Momenteel zijn nog maar 2 zelftesten goedgekeurd door het FAGG.

Wanneer een zelftest uitvoeren ?

Geen zelftest uitvoeren

 • wanneer u klachten heeft die kunnen wijzen op corona
 • u afgelopen 3 maanden covid-19 had, bevestigd dooreen positieve PCR test
 • u afgelopen 3 dagen een risicogedrag had (contact met een besmet persoon)

Doe enkel een zelftest bij personen die geen symtomen hebben gelinkt aan corona :

 • als gebaar van hoffelijkheid (knuffelcontact)
 • om jezelf en anderen te beschermen

Betrouwbaarheid ?

De zelftesten zijn even betrouwbaar als de sneltesten, net omdat het hier om exact dezelfde test gaat. Maar wacht even, was er van die sneltesten niet gezegd dat ze wat minder betrouwbaar zijn dan bijvoorbeeld de PCR-test? Dat klopt, deze zelftesten – net als de sneltesten – zijn niet 100 procent accuraat. Het zou dus kunnen dat je negatief test, maar toch besmet bent en dus ook besmettelijk bent voor anderen. De uitslag van een zelftest is minder nauwkeurig dan wanneer een professional de test afneemt.

Prijs ?

Een zelftest zal ongeveer 8 euro kosten. Voor wie recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming via de ziekteverzekering zullen ze worden terugbetaald. “Concreet zullen deze mensen 2 testen per week kunnen kopen voor elk lid van hun gezin aan 1 euro per test. Voor alle andere mensen is er geen terugbetaling voorzien”, zegt minister van Volksgezondheid Vandenbroucke. Deze terugbetaling zou gelden vanaf 12 april.

Hoe gebruik ik de test ?

ROCHE zelftest

-Instructievideo :       Click Tag Button Internet Web PNG | Picpng

-De handleding kan je HIER nalezen

 

NEWGENE zelftest

-Instructievideo :       Click Tag Button Internet Web PNG | Picpng

-De handleding kan je HIER nalezen

Mijn test is negatief

Net omdat de testen geen 100 procent garantie geven, zal je je nog steeds moeten houden aan alle maatregelen, zoals afstand houden, mondmaskers dragen, handen wassen… Deze testen zullen nooit de maatregelen vervangen.

Maar waarom zou je dan überhaupt zo’n test doen? Het is een én-én-verhaal. Je bouwt hiermee toch een extra stukje veiligheid in. Stel: je wil buiten afspreken met vrienden of je wil je bomma – die je knuffelcontact is – gaan bezoeken. Voortaan kan je jezelf voordien even snel testen. Als die test positief is, dan blijf je thuis. Dat resultaat had je anders niet geweten, omdat je misschien (nog) geen symptomen hebt. Hoe meer er getest wordt – ook met zelftests – hoe meer besmette mensen we gaan detecteren. Elke besmetting die we vinden, is er een gewonnen . Ook superverspreiders – mensen die veel virusdeeltjes hebben en dus sneller anderen besmetten – zullen we zo sneller vinden.

Mijn test is positief

Je gaat in isolatie en laat je testen met een klassieke PCR-test, ofwel in een testcentrum ofwel bij je huisarts. Enkel met een PCR-test ben je zeker van je resultaat.

Opmerkingen

 • Hygiëne maatregelen blijven noodzakelijk !
 • Een test kan vals negatief zijn. Hier dient steeds rekening mee gehouden te worden
 • Wanneer een patiënt symptomen vertoont die mogelijks kunnen wijzen op covid, dient de patiënt steeds naar een arts of testcentra te gaan.
 • Een negatieve test is geen toegangsticket tot bv restaurantbezoek.
 • Een negatieve test geeft enkel aan dat je op dat moment van de test niet besmettelijk bent.