• Apotheek Breendonkfarma
 • Apotheek Breendonkfarma
 • Apotheek Breendonkfarma
 • Apotheek Breendonkfarma

Links

Astma en allergie

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen waardoor ze prikkelbaarder worden en zullen vernauwen bij contact met allergenen en/of prikkelende stoffen. Deze opstoten van vernauwing noemen we astma-aanvallen maar de ontsteking is steeds aanwezig en erfelijk bepaald. Een astma-aanval kan ontstaan bij inademing van prikkelende stoffen (allergenen genaamd) zoals pollen, uitwerpselen van de huisstofmijt, schimmelsporen, … of irriterende stoffen zoals rookdeeltjes, stofdeeltjes, prikkelende geuren of gasvormige deeltjes. Astma kan verergeren bij een infectie (bv. verkoudheid), na inspanning of contact met koude of mistige lucht.

Allergie is een reactie van het menselijk afweersysteem (het immuunsysteem) op stoffen van buitenaf waar het lichaam normaal gesproken niet heftig op behoort te reageren. De stoffen die bij mensen zo’n heftige reactie kunnen veroorzaken, noemen we allergenen. Bekende allergenen zijn bijvoorbeeld gras- en boompollen (hooikoorts), huisstofmijten, huisdieren en voedsel.

www.astma-en-allergiekoepel.be , http://www.airallergy.be/ , www.allesoverallergie.nl/wat-is-allergie

Dementie 

Deze website richt zich tot familieleden en verzorgers van demente personen. Naast informatie over dementie, de ziekte van Alzheimer en andere vormen vindt u hier ook nuttige informatie over ondersteuning in de thuiszorg, mogelijkheden voor opvang van demente personen etc.

www.dementie.be

Diabetes

Diabetes is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Dit kan twee oorzaken hebben: ofwel maakt het lichaam onvoldoende insuline aan, ofwel is de geproduceerde insuline onvoldoende werkzaam. In beide gevallen kunnen de cellen onvoldoende suiker (glucose) opnemen, waardoor het zich ophoopt in het bloed. Deze situatie noemen we diabetes mellitus of suikerziekte. Meer info over diabetes type 1, 2 of zwangerschapsidabetes vindt u op

https://www.diabetes.be/wat-diabetes

Erectieproblemen

Ongeveer 1 op 5 mannen tussen 40 en 80 jaar kampen met erectieproblemen. Meer informatie over de problematiek, de behandelingen en een test om te achterhalen of u al dan niet met erectieproblemen kampt vindt u op:

www.erectiestoornis.nl/erectieproblemen

Maxiumumfactuur (MAF)

 • Wie komt in aanmerking voor de MAF?
 • Welke kosten betreffende geneeskundige verzorging worden voor de MAF in aanmerking genomen?
 • Welk financieel voordeel heb ik als rechthebbende op de MAF?
 • Welke grensbedragen betreffende persoonlijke uitgaven zijn van toepassing op elk type MAF?
 • Moet ik stappen ondernemen om de MAF te genieten?
 • Wanneer wordt de vergoeding uitbetaald?

http://www.riziv.fgov.be/nl/themas/kost-terugbetaling/financiele-toegankelijkheid/Paginas/types-maximumfactuur-(MAF).aspx#.Vi37kcuFOUl

Noodpil – morning after pil  

Al enkele jaren kunt u de noodpil zonder voorschrift in de apotheek kopen. Hierdoor wil men het aantal ongewenste zwangerschappen terugdringen. Onveilig vrijen kan meestal met de noodpil worden opgevangen, maar dit  is zeker geen voorbehoedmiddel. Deze pil moet ingenomen worden binnen de 72 uren na het seksueel contact, maar hoe sneller je deze pil inneemt, hoe groter de kans is om niet zwanger te worden.

www.noodpil.info

Sportvoeding

Persoonlijk sportvoedingsadvies :  https://etixxsports.com/

Sport & doping

Initiatief van de Vlaamse overheid om sporters in Vlaanderen te informeren over het gevoerde antidopingbeleid met oa. lijst van verboden stoffen, hoe verloopt een dopingcontrole.

www.dopinglijn.be

Reizen & gezondheid

reisgeneeskunde en vaccinaties:

 •  Het tropisch instituut Antwerpen : www.itg.be
 •  Landelijk coordinatiecentrum reizigersadvisering : www.lcr.nl