Medicatie schema

Een persoonlijk medicatieschema kan je helpen een overzicht te krijgen in dosissen en tijdstippen waarop je bepaalde geneesmiddelen moet innemen. Dit is zeker belangrijk als je meerdere geneesmiddelen langdurig moet innemen.

Weet wat je slikt : verantwoord medicijngebruik betekent dat je weet welk geneesmiddel je inneemt. Bewaar jouw geneesmiddelenschema bij je medicijnen en laat het geregeld bijwerken.

Weet wanneer je slikt : voor een goede werking is het tijdstip waarop je bepaalde geneesmiddelen inneemt van groot belang. Voorbeeld : Cholesterolverlagende geneesmiddelen moeten ‘s avonds ingenomen worden omdat deze geneesmiddelen de aanmaak van cholesterol blokkeren en de aanmaak ervan is het hoogst ‘s avonds en ‘s nachts.

Een voorwaarde voor een optimale behandeling is dat ook uw arts weet welke geneesmiddelen u gebruikt. Neem daarom steeds een actueel medicatieoverzicht mee.

Bij een bezoek aan uw huisarts, maar ook als u naar het ziekenhuis gaat voor opname of voor een bezoek aan een specialist of als u naar het buitenland reist. Zo’n medicatieoverzicht somt op welke producten u de afgelopen drie maanden hebt gebruikt. Ook eventuele allergieën voor bepaalde geneesmiddelen worden in dit overzicht vermeld.

Heeft u nog geen medicatieoverzicht?  Vraag het even in de apotheek en als u dat wenst, nemen we het overzicht mondeling met u door. Indien u elke wijziging meldt die u of uw huisarts aanbrengt in uw geneesmiddelen, kan u vragen om een nieuw medicatie-overzicht waardoor het steeds up-to-date is.