Wanneer laat je je best vaccineren tegen het griepvirus?

De jaarlijkse griepvaccinatie wordt best toegediend tussen midden oktober en midden december. Het vaccin beschermt pas goed na twee weken en slechts voor één winterperiode. Elk jaar circuleren er namelijk andere types griepvirussen en de samenstelling van het vaccin moet telkens worden aangepast. Het is nu niet meer nodig om een voorschrift te halen bij de huisarts. De apothekers kunnen nu een voorschrift uitschrijven voor je griepvaccin. Indien u recht heeft op een terugbetaling, wordt hier ook mee rekening gehouden. Opgelet: het zetten van de vaccins zelf dient wel nog door de huisarts te gebeuren. Nadat je dus je voorschrift en vaccin hebt bekomen bij je apotheker, maak je best een afspraak bij de arts om je vaccin te laten zetten.

65-plus? Denk dan ook aan pneumokokkenvaccinatie

Ben je ouder dan 65 jaar of heb je een verhoogd risico op een invasieve pneumokkeninfectie, vergeet dan ook het pneumokokkenvaccin niet. Dit vaccin moet niet jaarlijks, maar wel om de 5 jaar herhaald worden. Je kan er een levensbedreigende longontsteking (pneumonie) door voorkomen. Spreek hierover met je arts

Booster covid-19 vaccin

Een derde prik is voorzien voor alle mensen van 65 jaar en ouder en alle bewoners van woonzorgcentra. Dit boostervaccin wordt aangeboden minstens 4 maanden na de tweede prik van het AstraZeneca- of de enige prik van het Johnson & Johnson-vaccin, en minstens 6 maanden na de tweede prik van het Pfizer- of Moderna-vaccin.

Deze boosterprik mag gelijktijdig toegediend worden met het griepvaccin.

Terug naar overzicht