Slechte adem

Bijna iedereen heeft wel eens last van slechte adem (halitose): ’s morgens na het wakker worden of na het eten van bepaalde levensmiddelen zoals knoflook, uien en kruiden. Ook roken of het gebruik van alcohol kunnen van invloed zijn op een slechte adem. In deze gevallen is er sprake van een slechte adem van tijdelijke aard. Door de tanden te poetsen of iets te eten of te drinken is de slechte adem meestal snel verholpen. Bij een groot aantal mensen gaat de slechte adem niet weg, ondanks het veelvuldig poetsen, reinigen tussen de tanden of kiezen of kauwen op kauwgom. Dan is er sprake van halitose.

Hoe ontstaat slechte adem?

Veel mensen denken dat de oorzaak van een slechte adem te maken heeft met hun maag, maar in feite zijn bacteriën de oorzaak. Gebleken is dat slechte adem (halitose) in de meeste gevallen (87%) ontstaat in de mond en met name op het achterste gedeelte van de tong. Dit gedeelte is nogal ruw en heeft veel groeven waarin zich bacteriën kunnen nestelen: tongplak. Wanneer de tong uitgestoken wordt en een wit/gele aanslag op het achterste gedeelte van de tong te zien is, wordt duidelijk dat hier bacteriën zitten. Een aantal van deze bacteriën produceren vluchtige zwavelverbindingen die een vieze lucht verspreiden. Een andere oorzaak van slechte adem zou kunnen zijn: tandvleesontsteking of tandbederf.

Kan slechte adem verholpen worden?

Om een slechte adem te verhelpen, is de dagelijkse mondverzorging een minimale vereiste: dit houdt in minimaal 1 x per dag poetsen en reinigen (flossen) tussen de tanden en kiezen en minstens 1 maal per dag de tong reinigen met een tongreiniger ev.  in combinatie met een tongreinigingsgel.