Intieme hygiëne

De vagina is een van de kwetsbaarste delen van het vrouwelijk lichaam. In de vagina leven bacteriën die voor de juiste zuurgraad zorgen. Wanneer die vaginale zuurgraad en flora verstoord worden, kunnen vervelende klachten zoals irritatie, schraalheid, branderigheid, jeuk, overmatige afscheiding en nare geur optreden. Omdat al deze klachten van grote invloed kunnen zijn op het leven en welzijn van de vrouw is het belangrijk om dagelijks de vagina goed te verzorgen.

Wie of wat beïnvloedt de fragiele balans in de vagina ?

Stress, hormonale schommelingen, seks, vermoeidheid, antibioticakuur, overmatige hygiëne met doucheschuim of gewone zeep, langdurig dragen van een tampon (> 4 uur), strakke kleding, synthetisch ondergoed, inlegkruisjes… kunnen de vaginale zuurgraad wijzigen waardoor schimmels en bacteriën meer kans krijgen. Het dagelijks reinigen van de vagina met water is noodzakelijk. Geeft dit je geen voldoende fris gevoel, gebruik dan specifieke producten voor intieme hygiëne. Gebruik geen gewone zeep daar deze niet zuur is en daardoor het vaginale evenwicht verstoort.

Specifieke producten voor intieme hygiëne zorgen dat het zure milieu in de vagina niet wordt aangetast en zich herstelt wanneer er een verstoring heeft plaatsgevonden.
Wanneer de vaginale flora in balans is, hebben schimmels en ‘slechte’ bacteriën in principe geen kans. Is de vaginale balans echter verstoord, kan er gemakkelijk een vaginale infectie ontstaan.

De meest voorkomende vaginale klachten zijn : afscheiding, droogheid en infecties.

Vaginale afscheiding

Iedere vrouw heeft last van vaginale afscheiding, ook wel witte vloed genoemd. Dit is een onderdeel van het natuurlijke reinigingsmechanisme van het lichaam. Je hoeft je dan ook pas zorgen te maken als deze afscheiding van kleur, geur of hoeveelheid verandert. De hoeveelheid vaginale afscheiding verschilt per vrouw. Wat voor de ene vrouw veel is, kan voor de ander een normale hoeveelheid zijn. Normaal gesproken is deze afscheiding vloeibaar, doorzichtig en witachtig. Als het opdroogt krijgt het een geelachtige kleur en kan het wat zurig ruiken (niet altijd).

De hoeveelheid en kleur van vaginale afscheiding wisselen gedurende de menstruele cyclus. Rond de eisprong neemt de productie meestal toe en wordt het vocht helder en wat slijmeriger. Ook vlak voor de menstruatie kun je wat meer last van afscheiding hebben. Daarnaast zorgt seksuele opwinding voor extra vocht. Tijdens een zwangerschap kan de hoeveelheid afscheiding iets toenemen als gevolg van de veranderende hormoonhuishouding. Tijdens en na de overgang wordt de vagina juist weer wat droger. Een normale hoeveelheid vaginale afscheiding is dus niet aan te geven.

Jij bent dus zelf de enige die aan kan geven of je last hebt van meer vaginale afscheiding dan normaal. Overmatige afscheiding komt over het algemeen door een verstoorde vaginale balans. Dit hoeft echter niet te betekenen dat er ook een vaginale infectie is : je vagina zal bij iedere verandering/verstoring in haar balans extra vocht afscheiden. Soms kunnen er echter ook andere klachten optreden, zoals jeuk, branderigheid of een geïrriteerd gevoel en verandert tegelijk de afscheiding sterk van geur en kleur, dan kan je best even langs gaan bij je huisarts.

Vaginale droogheid

Veel vrouwen denken dat vaginale droogheid abnormaal is, waardoor ze er nooit over praten en pijnlijke klachten onnodig blijven bestaan. Het is echter een veel voorkomend verschijnsel dat met name bij vrouwen in de overgang voorkomt en gelukkig eenvoudig te verhelpen is. Een droge vagina kan erg hinderlijk zijn in het dagelijks leven. Niet alleen in het seksuele verkeer is het lastig, maar ook bij het inbrengen van een tampon kan een droge vagina problemen geven. Het veroorzaakt bovendien irritatie van het vaginale weefsel, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties.

Vaginale droogheid kan worden verholpen door gebruik te maken van een glijmiddel. Een glijmiddel is vetvrij en in water oplosbaar (geen vlekken en gemakkelijk afwasbaar).

Bij de vrouw moet het rond de vaginale opening aangebracht worden en bij de man op de penis of op het condoom. (er bestaan tevens condooms met glijmiddel). Gebruik nooit baby-olie of iets dergelijks als glijmiddel want dit kan het rubber van de condoom aantasten.

Infecties

Wanneer de vaginale flora verstoord is, kan er gemakkelijk een vaginale infectie ontstaan, die vaak tot hele vervelende klachten kan leiden. Vele infecties worden veroorzaakt door zogenaamde SOA bacteriën  (SOA= seksueel overdraagbare aandoening). Wisseleffecten kunnen ontstaan tussen man en vrouw : dezelfde ziektekiemen die bij de vrouw een vaginale ontsteking veroorzaken, worden bij de man aangetroffen onder de voorhuid van de penis zonder dat deze klachten veroorzaakt.

Een vrouw, die nog weinig last heeft van een vaginale ontsteking, kan tijdens het vrijen een man besmetten. Wanneer de vrouw klachten krijgt wordt zij alleen behandeld en zo ontstaat bij het vrijen een nieuwe ontsteking. Beide partners moeten dus steeds behandeld worden ! Wees steeds eerlijk tegenover je partner(s) over eventuele vaginale klachten.

Vaginale infecties zijn niet gevaarlijk op voorwaarde dat de ontsteking goed wordt behandeld. Zo kunnen chlamydia en gonorroe een eileiderontsteking veroorzaken wat kan leiden tot onvruchtbaarheid. Ook een aanstaande moeder met een vaginale infectie kan tijdens de bevalling haar kind besmetten.

Candida infectie

De bekendste vaginale schimmelinfectie is candida. Je herkent het aan de brokkelige, geel-witte afscheiding, pijn en een branderig gevoel. Vaak zijn ook de schaamlippen rood en gezwollen en heb je last van jeuk.

De anticonceptiepil, verstoorde hormoon-huishouding, tampons die te lang blijven zitten, antibioticakuren, strakke broeken, synthetisch ondergoed, orale seks met een besmette partner…verhogen de kans op een candida-infectie. Op zich is een candida-infectie redelijk onschuldig en goed te behandelen. Het kan echter wel een hele hardnekkige infectie zijn, die ook vaak voorkomt bij zwangere vrouwen. Heb je chronische vaginale infecties dan kan het mijden van suiker de klachten geleidelijk doen afnemen (niet wetenschappelijk bewezen).

Het eten van yoghurt daarentegen beschermt tegen candida bij inname van voldoende hoeveelheden (3x daags).

Candida infecties zijn te behandelen met een vaginale antischimmelcrème of een vaginale/orale tablet.

Chlamydia

Chlamydia is een vaak voorkomende Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA). Een chlamydia-infectie is erg verraderlijk omdat deze bij vrouwen niet altijd met symptomen gepaard gaat. De infectie kan zich echter uitbreiden naar de baarmoeder en eileiders en zo onvruchtbaarheid veroorzaken.

Andere aandoeningen die door onveilig vrijen gemakkelijk overgebracht kunnen worden en een infectie veroorzaken, zijn gonorroe, treponema pallidum (de veroorzaker van syfilis) en het herpesvirus. Deze laatste is vergelijkbaar met het virus dat een koortslip veroorzaakt en dat bij orale seks in de vagina kan worden overgebracht.

De vaginale herpes wordt via onbeschermde seks overgebracht en heeft puistjes en zweertjes op de schaamlippen en in de vagina tot gevolg.

Tenslotte is er nog het Humaan Papiloma Virus (HPV) dat wratjes op de geslachtsdelen veroorzaakt. Deze worden ook wel venuswratten of genitale wratten genoemd en zijn seksueel overdraagbaar. Dit virus is ook de veroorzaker van baarmoederhalskanker. Ga dus naar de dokter om deze wratjes te  laten behandelen en onthoud je van seks tot ze weg zijn.

Enkele tips

  • draag niet lang nauwzittende kledij die  wrijvingen en irritaties bevordert.
  • draag katoenen ondergoed en verwissel elke dag uw ondergoed.
  • gebruik zo min mogelijk inlegkruisjes of vervang  ze als ze vochtig zijn.
  • slaap zonder onderbroek of pyjama.
  • maak een dagelijkse gewoonte van intieme hygiëne en gebruik water en een wasemulsie aangepast aan de vrouwelijke fysiologie. (geen agressieve producten of zeep)
  • gebruik bij het wassen geen washandje of steeds een proper washandje. In gebruikte washandjes blijven namelijk steeds bacteriën achter.
  • veeg na toiletgang de vagina en anus van voor naar achter proper. Zo kunnen de bacteriën uit de darm niet bij de vagina komen .
  • krab zo min mogelijk bij jeuk. Het tere weefsel  rond de vagina raakt gemakkelijk beschadigd.
  • strijken van ondergoed kan vaginale klachten helpen voorkomen. Door de slipjes heet te
  • strijken worden bacteriën en schimmels gedood.