• Apotheek Breendonkfarma
  • Apotheek Breendonkfarma
  • Apotheek Breendonkfarma
  • Apotheek Breendonkfarma

Infofiche cholesterolverlagende geneesmiddelen en MG / Q10 voedingssupplementen

Uw arts heeft u een statine voorgeschreven of u neemt dit al enige tijd. Een statine is een cholesterolverlagend geneesmiddel met een krachtige en effectieve werking. Het remt de aanmaak van cholesterol in ons lichaam. Een statine wordt voorgeschreven wanneer u verhoogde cholesterolwaarden heeft of wanneer u een hoog risico heeft voor hart- en vaatziekten. Voorbeelden van een statine zijn: Simvastine, Zocor®, Crestor®, Lipitor®, Totalip®, Cholemed®Atorvastatine®, Lescol®, Pravastatine, Prareduct®, ….

Het geneesmiddel wordt meestal goed verdragen. Zoals alle medicijnen, kunnen statines ook bijwerkingen hebben.

Mogelijke nevenwerkingen zijn :

-spierkrampen

-spierpijn, vermoeide spieren

-algemene vermoeidheid

De spierpijn zit meestal in de kuiten of onderrug, maar ook het gehele lichaam kan pijn doen. De oorzaak van deze symptomen is dat statine niet alleen de aanmaak van cholesterol in de lever vermindert, maar ook de vorming van Co-enzyme Q10 in onze lever remt.

Co-enzyme Q10 is een natuurlijke, lichaamseigen stof die een belangrijke rol speelt in de productie van energie in onze spiercellen. Wanneer onze spiercellen niet voldoende energie kunnen produceren om goed te functioneren, ontstaat er spierzwakte, spierkrampen, spierpijn, vermoeidheid….

Een extra inname van Co-enzyme Q10 is daarom sterk aan te bevelen als u een cholesterol-verlagend statine moet nemen. Vette vis, gevogelte, spinazie en volkoren graanproducten bevatten een (kleine) hoeveelheid Co-enzyme Q10.

Co-enzyme Q10 kan ook veilig als een voedings-supplement ingenomen worden. Dit voedingssupplement bevat per tablet een goed opneembare dagelijkse dosis Co-enzyme Q10.

Ook magnesium speelt een belangrijke rol in de werking van onze spieren. Magnesium is een mineraal dat we in een vrij grote hoeveelheid nodig hebben ons lichaam. We nemen het op via onze voeding vb. via groene bladgroenten, graanproducten en peulvruchten. Magnesium zorgt voor de ontspanning van onze spieren en gaat zo spierkrampen en algemene vermoeidheid tegen.

Besluit: bij het gebruik van een cholesterol-verlagend statine is extra inname van Co-enzyme Q10 en magnesium aan te raden